De beurs veroordeelt de Bankia-CaixaBank-swap

1 op de 4 acties is voor Goirigolzarri

De markt is althans a priori soeverein, en de ruil voor een mogelijke operatie tussen Bankia en CaixaBank blijft een week nadat beide entiteiten hun gesprekken openbaar hebben gemaakt, onroerend. Sinds afgelopen vrijdag, toen de aandelenmarkt de mogelijke fusie tussen beide banken oppikte, is het gewicht dat elke entiteit in de hoofdstad zou hebben praktisch niet veranderd, ondanks het feit dat de herwaardering op de aandelenmarkt voor de entiteit onder voorzitterschap van José Ignacio Goirigolzarri praktisch driemaal die van de Catalanen.

Tijdens de laatste vijf sessies registreerde Bankia een stijging van de aandelenmarkt met bijna 35%, tot bijna 1,40 euro (hoogste punt in februari), vergeleken met 12% voor CaixaBank, dat meer dan 2,03 euro per aandeel bedroeg. In juli lag het al boven dit niveau.

De arbitrage die de markt heeft uitgevoerd voor de operatie die zou kunnen leiden tot de grootste Spaanse bank naar volume aan activa in ons land is de afgelopen week stabiel gebleven.

De dag vóór de aankondiging aan de National Securities Market Commission (CNMV) sloot de kapitalisatie van Bankia op 3.178 miljoen euro, tegenover 10.859 miljoen voor de marktwaarde van CaixaBank. Tijdens die sessie vertegenwoordigde de voormalige bank van Madrid 22,64% van de toekomstige entiteit. Na het nieuws te hebben gehoord, begon de markt elke speler te herpositioneren op basis van het theoretische gewicht dat ze zullen hebben in het kapitaal van de toekomstige entiteit. De afsluiting van deze donderdag was de gunstigste voor Bankia, toen haar kapitalisatie 4.270 miljoen euro overschreed, wat zou betekenen dat ze 25,9% van de nieuwe bank of één op de vier aandelen hebben.

More Stories
Gewoonten om creatiever te zijn