Hoe beïnvloedt het coronavirus de economie?

Globalisering heeft de relatie tussen mensen en hun omgeving veranderd: nu is het lokale mondiaal en het mondiale is lokaal. Hetzelfde geldt voor de pandemie van het SARS-CoV-2 coronavirus, een type virus dat verkoudheid veroorzaakt maar ook ernstigere ziekten kan ontwikkelen.

In de afgelopen dagen hebben de onzekerheid en onwetendheid over de Covid-19-epidemie ook de aandelenmarkten en economieën over de hele wereld bereikt.

De moeilijkheid om de verspreiding van de epidemie te stoppen, heeft regeringen ertoe gedwongen buitengewone maatregelen te nemen, zoals het sluiten van openbare gebouwen, bedrijven en winkels, naast het beperken van de mobiliteit.

Als gevolg hiervan zijn de productie, consumptie en toerisme in de meeste getroffen landen verminderd. En dat heeft economische gevolgen.

Versterk de economie om het virus te beteugelen

Internationale organisaties zoals de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwen dat de pandemie de wereldwijde economische groei in 2020 kan verminderen.

In een situatie als deze worden staten gedwongen grote bedragen in te brengen om het systeem draaiende te houden: bijvoorbeeld dat mensen die tijdelijk werkloos zijn blijven incasseren om de rekeningen te kunnen betalen, of dat bedrijven die ze kunnen niet produceren, ze kunnen hun arbeiders betalen.

Andere landen, zoals Frankrijk, hebben aangekondigd dat de betaling van huur en elektriciteits-, gas- of waterrekeningen wordt opgeschort, terwijl de staat zelf verantwoordelijk zal zijn voor het betalen van de bankkredieten van mensen die ze niet kunnen betalen vanwege de epidemie.

More Stories
De beste kaarten om te reizen zonder commissies