Hou de zon buiten met verduisterende gordijnen

Heb jij kamers met ramen op het zuiden? En staat daar vaak de zon op? Overweeg dan eens om verduisterende gordijnen te gebruiken om de zon buiten te houden. Verduisterende gordijnen zijn voorzien van een verduisterende voering die ervoor zorgt dat de gordijnen tot wel 100% lichtdicht zijn. Zo komt zelfs de felste zon niet in je kamer binnen. Hierdoor blijft je kamer heerlijk koel op warme dagen. Een bijkomend voordeel is dat stoffen binnen niet verkleuren door fel zonlicht.

Ramen werken als verwarming

Ramen waarop de zon direct schijnt, werken als een verwarming. Dat is in de winter misschien niet zo erg. Als je bij het raam zit, kan je verwarming misschien wel een graadje lager. Daarom liggen katten ook zo graag voor het raam te doezelen. Maar in de zomer is dat absoluut niet fijn. De zonnestralen zorgen er al gauw voor dat de temperatuur in huis met wel een paar graden kan stijgen. Met verduisterende gordijnen kun je dit effect voorkomen.

Sluit gordijnen goed

Zo veel mogelijk overdag de kamers donker houden, zorgt ervoor dat het huis ook in de zomer koel blijft. Een gewoon gordijn zal al enig zonlicht tegenhouden, maar het best werken verduisterende gordijnen. Deze houden alle lichtstralen tegen en zorgen ervoor dat zonlicht niet naar binnen kan. Je moet er wel voor zorgen dat de gordijnen goed gesloten zijn. Komt er toch licht tussen door, dan zal de kamer toch warm worden.

s Nachts koelt het af

Als het ’s avonds na zonsondergang afkoelt kun je de verduisterende gordijnen opendoen en de ramen open zetten. De koele buitenlucht zorgt ervoor dat je huis tegen de ochtend is afgekoeld. Met het opkomen van de zon doe je alles weer dicht. De temperatuur van je huis blijft zo heerlijk koel, ook hoog zomer. Misschien zal het binnen na verloop van tijd toch warmer worden als het een langere periode mooi weer is. Maar toch zeker minder snel dan zonder het gebruik van verduisterende gordijnen.

Verkleuring van stoffen door zonlicht

Een bijkomend voordeel van het gebruik van verduisterende gordijnen bij direct binnenvallend zonlicht is dat stoffen niet verkleuren in de donkerte. Meubels met stoffen bekleding, lakens en dekbedden, maar ook schilderijen en behang kunnen onder invloed van zonlicht na verloop van tijd verbleken. Je ziet dan bijvoorbeeld dat op de bank precies de plek van het invallende zonlicht licht verbleekt is ten opzichte van het deel wat in de schaduw staat. Hou daarom, zeker als je niet thuis bent de verduisterende gordijnen gesloten.

<h2>Verduisterende gordijnen houden je huis koel en je meubels mooi</h2>

Verduisterende gordijnen zijn ideaal voor ramen waarop vaak direct zonlicht valt. Door ze overdag te sluiten blijft warmte buiten de deur en stijgt de temperatuur in je woning minder snel. Ook worden meubels, bekleding en andere stoffen beschermd tegen verkleuring. Als je overdag buitenshuis bent is het daarom een goed idee om je huis donker te houden, vooral hoog zomer. Je huis blijft langer koel en je meubels langer mooi.

More Stories
Playful Imagery Nature Ode