Slimme steden, de slimste en meest duurzame steden ter wereld

Slimme steden veranderen in rap tempo de manier waarop we het stadsleven zien en leven.

Wat is een slimme stad precies? In wezen een slimme stad die technologie combineert met informatie om de kwaliteit van leven te verbeteren, energiekosten te verlagen en de milieu-impact op de planeet te verminderen.

Waarom zijn ze nodig?

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden en volgens de voorspelling van de Verenigde Naties zal tegen 2050 70% van de mensen in stedelijke centra wonen, waarmee wordt gewaarschuwd dat ‘de toename van de bevolking van steden in een reëel probleem, tenzij de harmonie wordt gehandhaafd tussen de ruimtelijke, sociale en milieuaspecten van de plaatsen, evenals tussen hun bewoners “. Dit is waar slimme steden binnenkomen.

Zijn voordelen?

Slimme steden verbeteren de stadsplanning en het milieu. Meer en betere groen- of randgebieden; De kosten die een woning, elektriciteit, gemeenschap met zich meebrengt, worden verminderd …

Enkele van zijn sterke punten zijn goed geregelde verlichting om het energieverbruik te verminderen, smartcards voor burgers, zoals gezondheids-ID’s, transportkaarten …, voertuigen die zichzelf parkeren en in staat zijn om gratis parkeerplaatsen voor gebruikers te vinden, mobiliteitssystemen op basis van onder meer deelfietsen, een brede waaier aan toepassingen voor interactie met de stad, intelligente watervoorziening, intelligent energiebeheer (openbare verlichting, …) en veel efficiënter afvalbeheer.

Welke economische voordelen kunnen ze de samenleving opleveren?

Automatisering bespaart kosten. Het doel van automatisering is om de menselijke betrokkenheid bij een specifieke taak te verminderen, waardoor zowel de kosten als fouten worden verminderd. Het simpelweg automatiseren van bepaalde stadsbronnen, zoals water of elektriciteit met behulp van IoT, is al een grote stap.

More Stories
Is dit Mercedes de meest innovatieve en intelligente auto?